Zeeprik
2 min readWederom een aparte toevoeging aan de Streyenvissers clubrecords
Deze Zeeprik/Lamprei van 18 cm is door Ronald de Kock gevangen..
en het is een apart visje.. eigenlijk geen visje maar het lijkt er wel op..
De meeste prikken zijn parasieten. Met hun opvallende zuigmond met hoornachtige tanden, zuigen zij zich vast aan hun gastheer (andere vissen). Met de tanden wordt de huid weggeschraapt waarna ze bloed en lichaamssappen opzuigen.
Enig napluizen leert dat de “”vis “” door de adel veel werd gegeten in de middeleeuwen in het gebied van de Aquitaine (dordogne, poitou) en werd beschouwd als een delicatesse.
Ook is bekend dat in die tijd ( 12e eeuw)diverse vooraanstaande personen helaas de dood vonden aan het te gulzig consumeren of foutieve bereiding van de lamprei. Gezien het feit dat de vis ook al in die tijd werd gezien als een exclusiviteit geeft al aan dat het om iets bijzonders gaat maar wel het protocol van een goede bereiding in acht moet worden genomen.
In de eerste helft van de twintigste eeuw was de zeeprik algemeen in de grote rivieren. Het aantal verminderde sterk in de jaren 1970 door de aanleg van de Haringvlietdam. Er trokken steeds minder zeeprikken stroomopwaarts, daarom werd in die periode de zeeprik in Duitsland beschouwd als uitgestorven. In Nederland waren er wel regelmatig waarnemingen, zowel in de grote rivieren als elders (bijvoorbeeld de Friese meren). Sinds 1987 is er een toename in het aantal waarnemingen/vangsten in de grote rivieren en sinds 1996 ook in het IJsselmeer. Alleen al op de website waarneming.nl werden tussen 2010 en 2015 76 incidentele vondsten en waarnemingen gemeld
Bron Wiki