De Streyenvissers

Hengelsportvereniging De Streyenvissers opgericht in 1951 als Zeevisvereniging.

Door de jaren heen

Wedstrijdverslag blinde koppelwedstrijd 18-12-2022 

 

Zondag 18 december stond de jaarlijks terugkerende blinde koppelwedstrijd op het programma. Er waren deze editie 26 voor-aanmeldingen, maar jammer genoeg bleven er daar 20 van over om de strijd met elkaar aan te gaan. 

We viste deze editie op de Grevelingen met de Hendrik H vanuit de haven van Den Osse. 

De heenreis naar de haven toe met een temperatuur ver onder het vriespunt was op sommige plaatsen door opvriezende weggedeeltes uitkijken geblazen! 

Bij aankomst in de haven was zelfs het zoute Grevelingenwater voorzien van een dun laagje ijs. 

Nadat een ieder mooi op tijd de boot had gevonden konden we na een lekker bakje koffie de haven verlaten en naar het bekende “putje van Scharendijke” varen.  

Hier zou vandaag de wedstrijd gaan plaatsvinden. 

Nadat ieder z’n plaatsnummer had getrokken kon een ieder naar zijn plekje op het dek. 

Toen we eenmaal buiten waren bleek het behoorlijk koud door een schraal windje. Met een luchttemperatuur van -2 en een gevoelstemperatuur van -8 was het zorg om je eigen goed in te pakken om de strijd met elkaar aan te gaan. 

De visserij die we konden verwachten was voor een ieder een verrassing, werd het grote of kleine haring en/of wijting??? 

Na een klein uurtje vissen was al snel duidelijk dat het sprokkelen was om een “visje” te kunnen haken. Op een 3-tal wijtingen na waren het voornamelijk kleine harinkjes, spierinkjes, koornaarvissen, grondeltjes en enkele steurgarnalen die het aasje konden waarderen.  

Ondanks de koude omstandigheden bleven de deelnemers vol enthousiasme strijden om toch van die hatelijke 0 af te komen.  

Om 15:00 uur ging de toeter wat tevens het eindsignaal was. Na alles opgeruimd te hebben gingen we lekker naar binnen om nog even gezellig wat te kletsen en een afzakkertje te drinken. Op 4 deelnemers na had een ieder z’n visje kunnen vangen.  

De prijsuitreiking was niet op de boot, maar na afloop in café de Ponderosa in Bergen op Zoom. 

Na een glibberige weg er naar toe was daar het moment dat de winnaars bekend gemaakt zouden worden. 

Het mooie van de blinde koppel is dat je niet weet aan welke medevisser je wordt gekoppeld! 

Zo werd er elke keer een visser van bakboord (links) aan een visser van stuurboord (rechts) gekoppeld door het trekken van verzegelde enveloppen door de aanwezige vissers. Spannender kunnen we het niet maken. 

De uitslag van de wedstrijd was een spannend moment, wie is er aan wie gekoppeld. Uiteindelijk waren er prijzen voor de eerste vier koppels en kwam er een winnaar uit. Dit maal waren dat het koppel Jack Jurgers & Jibbe van der Linden. Zij hadden gezamenlijk de meeste centimeters. Zo wist Jack ook de meeste centimeters individueel te vangen, zie hieronder de totaaluitslag. 

1e 

Jack Jurgers / Jibbe van der Linden 

14 stuks 

173 cm 

2e 

Louis van Bommel / Remon Janssen 

12 stuks 

144 cm 

3e 

Erik van Schilt / Tharcis Gommers 

  7 stuks 

102 cm 

4e 

Bart van Meel / Wim Bijl 

  8 stuks 

 93 cm 

5e 

John Soederhuijsen / Peter Toussaint 

  7 stuks 

 79 cm 

6e 

Jack Schouteren / Mischa Ritico 

  4 stuks 

 53 cm 

7e 

Quinten van de Zande / Jan Schuurman 

  4 stuks 

 46 cm 

8e 

Ronald de Kock / Ruud de Kock 

  4 stuks 

 43 cm 

9e 

Martijn Bastiaanse / Kees Heijboer 

  3 stuks 

 35 cm 

10e 

Arjan Stelwage / Corné Bennaars 

  1 stuks 

10 cm 

 

Feestmiddag en huldigingen

Zondag 11 december 2022 was het dan zo ver. Onze jaarlijkse feestmiddag om alle competitieleden te eren met hun behaalde prestaties. Na het openingswoord van de secretaris werden er eerst 2 leden geeerd voor hun inzet binnen onze vereniging.

Piet Jurgers en Alex Overbeeke zijn deze middag benoemd tot Erelid van de Streyenvissers. Alex heeft de oorkonde en bloemen in ontvangst mogen nemen tijdens de feestmiddag, helaas was Piet niet aanwezig door prive omstandigheden. Daarom was ik als secretaris in de ochtend samen met Nol Jurgers, Piet in zijn eigen thuisomgeving gaan huldigen. Beide heren waren erg vereerd om deze titel in ontvangst te nemen en ik zag ook een enkele traan van blijdschap bij beiden. Beide heren hadden ieder een 30 tal jaren in verschillende functies de vereniging bestuurd. Een erg knappe prestatie deze tijd.

Hierop volgde het huldigen van de kampioenen! Zoals altijd eerst de bekers en bloemen en erna de mooie prijzentafel welke Martijn Bastiaanse en Jack Jurgers hadden verzorgt. Ook hier was er een hoop plezier te zien en iedereen had een erg mooi prijs! Zie foto hiernaast! Algemeen kampioen Ronald de Kock, de runner up Bart van Meel en de nummer 3 Rick van Gastel. Verder was er een bootkampioen Ronald de Kock, kantkampioen Rick van Gastel, jeugd kampioen Quinten van der Zande, en 65+ kampioen Jaap Keur.

Even na 15.00 uur was er nog een erg grote verrassing voor één lid. We hadden nog een uitreiking, de secretaris ging naar het cafe en kwam terug met dhr van de Bos van Sportvisserij Nederland afd. Zuidwest Nederland. Hiervoor werd wederom Alex Overbeeke naar voren geroepen. Hij ontving namens Sportvisserij Nederland de Zilveren speld voor zijn jaren van verdienste in verenigingsverband, maar ook voor zijn inzet als hoofdcontroleur. Deze taak heeft hij ook vele jaren bekleed bij vele grote wedstrijden. Zo trots als een pauw kon de middag van onze Alex niet meer kapot en heeft hij nog een hele tijd met dhr van de Bos zitten napraten.

Als bestuur hebben we voor deze verschillende huldigingen alles uit de kast gehaald daar wij vonden dat deze beide heren erg veel voor de vereniging hadden gedaan!

Na alle uitreikingen hebben we met zijn allen erg genoten van een fantastisch koud – warm buffet. Jean Paul en zijn familie van de Ponderosa hadden dit perfect klaargemaakt. Iedereen had een gezellige middag. Vol trots is iedereen na deze feestmiddag naar huis gegaan en hebben wij als bestuur weer een jaar achter de rug. Nog 1 wedstrijd op de boot op 18 december een blindekoppel en dan kunnen wij met een gerust hart 2022 afsluiten. 

Iedereen bedankt voor dit fantastische jaar! Dit namens het voltallige bestuur.

 

Bergse Karper-cup 2022 

 

Op vrijdag 16 september was de start van de Bergse karper-cup 2022.  Helaas hadden we dit weekend de weergoden niet met ons mee. Vele regenbuien wisselde elkaar af en de temperatuur was ook niet wat we er van verwachte, dit gezien de hogere temperaturen van de laatste weken. Maar het weer is iets waar we niets aan kunnen veranderen!    21 teams hadden de tenten en spulletjes opgezet op hun stek en de weds

trijd kon beginnen. Zaterdagochtend vroeg kwamen er wat liefhebbers/ sponsoren kijken hoe het er aan toe ging. De organisatoren vertelde dat er in de nacht en ochtend enkele mooie aanbeten en drillen geweest waren maar dat er nog geen karper op de kant was gekomen ter weging. Dit is jammer maar net als het weer kan je ook aan vangsten niets veranderen.  

De gehele dag is er veel aanloop geweest van mensen uit de wijk er was zelfs een bewoner welke warme saucijzenbroodjes bij enkele vissers gingen brengen welke daar echt van 

genoten. De organisatoren hadden vrijdagavond voor iedereen lekkere frietjes geregeld. Op zaterdagmorgen werd iedereen gewekt met een lekker ontbijt. Gedurende de zaterdag werd er een mooi 13+ kg karper aangeboden ter weging, welke aan het einde van de wedstrijd ook de grootste bleek te zijn. Zaterdagavond werden de vissers en vrijwilligers getrakteerd op een lekker spaghettimaaltijd welke er ook goed inging gezien de regen en lagere temperatuur.  

In de avond was er in het clubgebouw nog wat aanloop van geïnteresseerde waarvan er een was welke met zijn vrouw lekker tiramisu had meegenomen voor de vrijwilligers! Dat smaakt natuurlijk altijd na een pastamaaltijd. Gedurende dag kwam er links en recht wel een brasem uit maar waar iedereen voor kwam was de karper maar deze speelde verstoppertje. Ik ben er wel maar je vang mij niet!  

Helaas heeft iedereen in de nacht heeft een flinke bui regen gehad, hierdoor smaakte in de ochtend het ontbijt weer super. Na de wedstrijd kwam iedereen voor de prijsuitreiking naar het c

lubgebouw. Hier werden loten verkocht voor de mooie prijzentafel van de loterij. Maar ook werd de winnaar bekend gemaakt. Helaas waren er maar 2 karpers gevangen, gelukkig wel op verschillende locaties dus kon de organisatie jammer genoeg maar 2 prijzen uitreiken. Alle andere prijzen gingen mee de loterij in. Na de loterij en de heerlijke kipsaté met toebehoren en volle buiken is iedereen weer heen gegaan. Dit was weer een editie om niet te  vergeten en vele deelnemers hadden de vraag al wanner de volgende editie zou zijn. De datum is nog niet bekend maar dat hij weer georganiseerd gaat worden staat vast.  

Iedereen bedankt voor jullie deelname en de vrijwilligers voor hun inzet. Zonder jullie allen kunnen we deze wedstrijd niet laten slagen. 

 

Organisatoren van de Bergse karper-cup 

 

 

Jeugd viswedstrijd aan de Binnenschelde. 7 september 2022

Na vorige week de JeugdVisKaravaan gehouden te hebben, hebben we vanavond 7 september tussen 18.30 uur en 20.00 uur en leuke jeugd viswedstrijd gehouden. Met helaas maar 7 deelnemers van de 8 die zich hadden opgegeven. We hebben op dezelfde locatie als vorige week gevist. Al snel kwamen de eerste voorntjes en baarsjes op de kant. Aan het einde van de wedstrijd hadden de deelnemertjes gezamenlijk 49 vissen aangeboden om te meten met een totale lengte van 525 cm.  De grootste vis was een brasem van 55 cm. Helaas wist 1 deelnemer geen vis op de kant te brengen.

Hierbij de uitslag:

1e Jill Clarijs               met 273 cm

2e Georgio Schot       met 112 cm

3e Femke Spriet        met 99 cm

4e Jasper v/d Wiel     met 83 cm

5e  Marly Spriet          met 46 cm

6e  Pieter v/d Wiel      met 12 cm

7Renzo Geluk         met 0 cm helaas was deze avond zijn geluk op.

Na de prijsuitreiking is iedereen met een mooie prijs terug

 naar huis gekeerd. En hebben we als Streyenvissers weer een leuke avond voor de jeugd georganiseerd. Ook de vrijwilligers die we vanavond weer hadden willen wij via deze weg bedanken. Alex en Jean Paul bedankt voor het uitreiken van de prijzen. Martijn bedankt voor de mooie prijzen voor deze wedstrijd! Dit kan je wel aan jou overlaten

    

  

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZOMERVISKARAVAAN 31-8-2022

HSV de Streyenvissers.

 

Op deze mooie dag vroeg in de morgen zijn de vrijwilligers van Sportvisserij

 Nederland en Hengelsportvereniging de Streyenvissers naar de Binnenschelde getrokken. We zouden vandaag heel wat kinderen tussen de 8 en 14 jaar een mooie leerzame dag geven wat betreft het vissen op zoetwater.

Om 8 uur een korte uitleg aan alle vrijwilligers hoe we de dag zouden indelen. Na het welkomstwoord gingen we als een speer aan de gang om alles in gereedheid te brengen. Denk hierbij aan een partytent, tafels en bankje, vlaggen, afvalbakken, emmers met voer, bakjes met maden en vele hengels. Er stonden namelijk 59 kinderen op de 

 

 

lijst welke zich hadden opgegeven. Maar ook deze dag zouden er nog kinderen kunnen inschrijven, we wilde namelijk iedereen deze mooie ervaring niet ontnemen.

 

Om 9.15 uur kwamen de eerste kinderen en ouders al om zich aan te melden. Na een korte uitleg konden zij om 9.30 uur beginnen met de geheel verzorgde activiteiten. Denk hierbij aan 2 heuse drilsimulatoren, precisiewerpen in emmers met punten erop, tuigj

es maken onder begeleiding van vismeesters en visjuffen, leren vis onthaken en niet geheel onbelangrijk ook echt zelf gaan vissen. Vanuit Sportvisserij Nederland en de vrijwilligers van H.S.V. de Streyenvissers hebben we er een hele mooie dag van gemaakt. Iedereen heeft zich van zijn beste kant laten zien om de kinderen een fantastische beleving te geven. De vis liet het in de morgen wat afweten door de windrichting, maar in de middag kwamen er wat kleine voorntjes en baarsjes uit het water met als klapper een 50+ brasem uit welke werd gevangen door Jill Clarijs. Om 14.30 uur was deze uitstekend georganiseerde dag afgelopen en moest er nog worden opgeruimd. Het totaal aantal kinderen wat op deze georganiseerde dag uiteindelijk he

eft deelgenomen bracht de teller op 76 deelnemers(sters), wat wij als vereniging een zeer grote opkomst  vonden.

We hebben met zijn allen een zeer bijzondere prestatie geleverd daar alle kinderen met veel plezier en een mooie hengel naar huis zijn teruggekeerd. Al die blije gezichten hebben onze vrijwilligers doen beseffen dat we dit soort dagen meer voor de jeugd zouden moeten organiseren. Er zijn in deze ene dag al diverse

 ideeën geopperd voor volgend jaar. Bij het terug brengen van de verenigingsvlag en de overgebleven maden stonden er al vele kinderen bij Jack Jurgers in de hengelsportzaak om hun visspulletjes aan te vullen.

Om deze mooie goed georganiseerde dag niet zomaar voorbij te laten gaan vissen we volgende week woensdagavond om 18.30 uur tot 20.00 uur nog een jeugdwedstrijd op de Binnenschelde aan de Ansjovislaan om deze mooie dag af te sluiten met een kleine wedstrijd. Na al het bekijks van vele oud vissers en voorbijgangers en de positieve geluiden ook van de overig

e belangstellende is dit event voor herhaling vatbaar.

Graag willen we alle vrijwilligers van de Karperwedstrijd, viswater con

trolecommissie en overige vrijwilligers hartelijk danken voor hun inzet. Zonder jullie was dit nooit gelukt!

   

Erik van Schilt wint 2x goud in Frankrijk!

erikvanschild

 

Erik van Schilt wint 2x goud in Frankrijk!   Van 25 t/m 29 mei 2022 was de internationale Nations Cup bootvissen in Duinkerken te Frankrijk. Het organiserende land was Luxemburg, maar vanwege dat hun geen zee hebben is er deze editie gekozen om in Frankrijk te vissen. Er deden 5 landen mee waaronder: België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Per land deden er 5 deelnemers mee die elk op een ander bootje zaten, oftewel totaal 5 bootjes met 5 vissers van verschillende landen. Namens Nederland hadden zich gekwalificeerd: Frank van Schilt, Pim Troost, Mark van Wanrooij, Sjaak Verburg en Erik van Schilt. De bondscoach was Henri Karremans die tevens zijn laatste toernooi als bondscoach fungeerde na een mooie periode wat hem de nodige prijzen heeft opgeleverd.

   Het toernooi bestond uit 2 wedstrijddagen en de nodige trainingen vooraf. Het team is woensdag vertrokken, zodat ze donderdag zijn gaan trainen op de toch wel woelige zee aldaar. De vangsten waren niet om over naar huis te schrijven. Zo werd alleen maatse vis geteld voor de wedstrijd. Het was dus de kunst om de maatse vissen er tussen uit te pakken, wat niet altijd even makkelijk was. Er zat best wel wat wijting en schar, maar maatse wijtingen van 27 cm vangen waren eerder geluk dan wijsheid. Het zou voor een goede klassering toch om de bonusvissen draaien zoals zeebaars, haai en of maatse wijting en bot.

 

 

Na de trainingssessie kon het Nederlandse team toch wel een soort van strijdplan opmaken.  Zij gingen terug naar de haven en vandaar lopend (2 minuten) meteen naar het hotel om de lijnmontages voor het voltallige team in orde te maken. De onderlinge sfeer van het team en de deelnemers van de vier andere landen was formidabel, de onderlinge samenwerking was grandioos wat uiteraard een vriendschap heeft opgebracht. Vrijdag was de 1e wedstrijddag, het was een spannende dag, zou het weer het toelaten om naar buiten te kunnen, zodat ze niet voor niets hebben getraind of blijven ze binnen in de haven vissen. Het verlossende woord kwam eraan “we gaan naar buiten” zo gezegd zo gedaan gingen dus de 5 bootjes met in ieder bootje 5 vissers van verschillende landen de strijd met elkaar aan.

De eerste wedstrijddag was zoals voorspeld een moeilijke visserij, betreft de hoge golven en de matige vangsten. De Nederlanders hadden hier goed op ingespeeld en wisten deze dag de winst over de streep te trekken door maar liefst 3 bootwinnaars, te weten Sjaak Verburg, Mark van Wanrooij en Erik van Schilt. Maar het toernooi bestond uit twee wedstrijddagen, dus ze moesten nog een dag zien te bewijzen. De 2e wedstrijddag was een totaal ander verhaal, vanwege de hoge golven wilde de Franse schippers niet buiten de haven varen, na een hele lange discussie (uren) werd er uiteindelijk toch besloten om in de haven te vissen. Dit was vergelijkbaar als een binnenhaven waar geen stroming en of druk vaarverkeer aan de orde was. Er was hier eerder door verschillende landen getraind zonder maar één vis aan de haak te kunnen slaan, dus het zou een wedstrijd kunnen worden waar geluk een grote hoofdrol zou kunnen gaan spelen. Er zijn hier 2 sessies van elk 75 minuten gevist en er kwam boven alle verwachtingen vis uit. Helaas waren er ontzettend veel vissers die geen vis konden aanbieden, degene die vis hadden waren haast op een hand te tellen. Er werd gevangen een hardertje, een rood poontje en een paar grondels. Voor Nederland konden 2 personen vis aanbieden in de vorm van zwarte grondel, dit waren Frank en Erik van Schilt.     

Erik van Schilt heeft bewezen dat het vangen van kleine vis voor hem geen probleem was, zo wist hij de tweede dag in zijn eentje 53 stuks zwarte grondel te vangen, van die 53 stuks was er maar eentje die telde (minimaal 10cm), maar wist hierdoor wederom zijn boot te winnen. De uitslag na 2 dagen lag zeer kort bij elkaar, zo kwam daar in het gemeentehuis van Duinkerken het verlossende woord, Nederland wist goud te winnen vanwege dat hun meer stuks vis hadden gevangen. België werd netjes tweede en derde werd Duitsland. Zo werd Nederland dus eerste van de vijf landen en of dat nog niet genoeg was presteerde Erik van Schilt het om de twee wedstrijddagen als bootwinnaar te eindigen wat hem tevens individueel een gouden plak heeft opgebracht, 2 gouden medailles, een prachtige prestatie!!! Namens het bestuur van de Streyenvissers van harte gefeliciteerd.  

 

 

 

Door de jaren heen…
BERGEN OP ZOOM – Bergenaar Piet Jurgers (64) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

 

piet jurgers
Burgemeester Han Polman speldde hem de koninklijke onderscheiding op tijdens de viering van het 1-jarig bestaan van Residentie Moermont van de Stichting Tante Louise-Vivensis aan de Veilingdreef in Bergen op Zoom. urgers stond op het punt een inleiding te verzorgen over het belang van vrijwilligers, toen hij door de burgemeester werd verrast.
Die lichtte de aanwezigen toe waarom het ‘Hare Majesteit had behaagd’ Piet Jurgers te onderscheiden.
pietj
Zijn echtgenote bleek in 1980 aan een progressieve spierziekte te lijden. Na een beenamputatie werd zij opgenomen in een verpleeghuis. Jurgers ging zelf zijn huis aanpassen, zodat zijn vrouw weer thuis kwam wonen. Ook op camping Anna Friso in Kamperland zorgde hij voor aanpassingen zodat zij met de rolstoel in de weekends samen met haar man op de camping kon doorbrengen. In 2006 overleed Jurgers’ vrouw. Na haar dood sloot hij zich aan bij de lokale cliëntenraad van het ABG, later overgestapt in Stichting Tante Louise-Vivensis. Als zanger en artiest vrolijkt hij menig patiënt op.
Ook op de camping in Zeeland is hij erg actief ook met technische klusjes.
Jurgers is vanaf 1993 secretaris en voert de ledenadministratie van visclub de Streyenvissers namens iedereen van de streyenvissers feliciteren wij piet, met de behaalde orde van oranje-Nassau onderscheiding

 

 

 

Alex van Oranje Nassau

 

Alex

Alex Overbeeke, 44 jaar lid van de vereniging, vanaf 1992 tot 2007 penningmeester, bij de introductie van de Vispas heeft hij ledenadministratie op zich genomen. In 2009 kwam de functie van voorzitter vrij en werd Alex op de rumoerige jaarvergadering van 2009 door de assistent ledenadministrateur naar voren geschoven, om deze vacature in te vullen om zodoende uit de patstelling te komen waar we in beland waren. Het werd in eerste instantie niet in dank afgenomen door Alex, maar toch zag hij al gauw de noodzaak er van in en is dus sinds 2009 onze 4e voorzitter in 60 jaar De Streyenvissers. Dat er in 60 jaar vele veranderingen zijn gekomen zal niemand ontgaan zijn, André Vleghels heeft 39 jaar de vereniging bestuurd met de achterkant van zijn sigarendoos als “notitieblok”, Arnold Jurgers heeft jarenlang handgeschreven de notulen en jaarverslagen in het grote notulenboek vastgelegd, terwijl bij Alex het digitale tijdperk is aangebroken, mobile telefoon, Sms’en, mailen, Skypen en waar is het einde. Alex sluit de rij van de 3A’s van Oranje Nassau af en ook hij mocht een lintje in ontvangst nemen, in 2008 werd het hem uitgereikt door burgemeester Polman en wethouder Siebelink.

 

lintje-nol jurgers

Arnold Jurgers, is vanaf de oprichting lid van de vereniging, na het overlijden van vader Jac Jurgers Sr. heeft hij het secretariaat overgenomen en dit van 1966 tot 1978 gedaan, van 1979 tot op heden vervuld hij nog steeds een bestuursfunctie maar nu als commissaris. Vanaf 1962 heeft hij 8 keer het clubkampioenschap voor zich opgeëist. ( van 1951 tot 1962 zijn er helaas geen uitslagen terug te vinden in het archief red.) een van zijn grootste successen was het veroveren van de niet bestaande “Zeeland Cup” in 1971 tijdens een concours in Breskens. In 2001 is hij voor zijn 50 jarig lidmaatschap en 35 jarig jubileum als bestuurslid door Hare Majesteit beloont met een Koninklijke onderscheiding. Het lintje werd uitgereikt door locoburgemeester Giel Jansen, voor de decorandus was de verrassing des te groter omdat hij enkele dagen er voor, net voor de eerste keer Opa geworden was en de kersverse ouders ook aanwezig waren. Samen met Alex Overbeeke en oud voorzitter Sjaak Stelwage is hij de grote stimulator geweest om voor de 2e reeks Internationale wedstrijden te zorgen onder de naam, Grote Prijs Streyenvissers welke 5 keer gehouden is tussen 1993 en 2001 met telkens een rustperiode van 1 jaar.

 

 

 


André Vleghels, een van de oprichters van de eerste zoutwater hengelvereniging van Nederland, 39 jaar heeft hij de functie van voorzitter bekleed van ons unieke clubke.
In 1956 heeft hij samen met medeoprichters Jac Jurgers Sr., Johannus Hartog en Bram Baden het initiatief genomen om een Internationale zeehengel wedstrijd te organiseren aan de dijken van Strijenham op het eiland Tholen.
Iets doen is niet moeilijk, maar iets goed doen is altijd het streven geweest van De Streyenvissers, vandaar dat er samenwerking gezocht werd met Dhr. van Doorn burgemeester van Poortvliet, Dhr. Bal directeur VVV Tholen en Dhr. Laban gemeente secretaris van Tholen stad.
Bekendheid geven aan dit evenement was uiteraard een pre, Brabants Nieuwsblad en de PZC werden ingeschakeld voor de regionale berichtgeving, terwijl voor de landelijke bekendmaking Cor van Heugten en Frits van Griensven, sportjournalisten die ook visvrienden van Jac Jurgers Sr. waren, ingeschakeld werden.
Het werd een gigantisch succes gezien de 642 deelnemers op 21 mei de 2e Pinksterdag 1956. Schrikt u niet van het inschrijfgeld Fl. 1,50 per deelnemer.
Hier bleef het niet bij voor André, hij is ook in 1959 medeoprichter en tevens voorzitter geweest van onze zustervereniging De Krabben uit Bergen op Zoom en van 1959 tot 1961 is hij ook nog voorzitter geweest van handbalvereniging SIOS.Dit alles was voor De Streyenvissers aanleiding om André voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding, welke hem op 16 oktober 1987 is uitgereikt namens de Koningin door Drs. Pieter van Zevenbergen burgemeester van Bergen op Zoom. Op 30 november 1991 is André benoemd tot Erevoorzitter van De Streyenvissers

 

Nol Jurgers ontvangt verenigingsonderscheiding van voorzitter Alex Overbeeke

 

 

 

 

Dhr. W. van Gils Nol Jurgers ontvangt zilveren Federatiespeld van Dhr. W. van Gils namens ons allen ,nog vele jaren Nol

 

 

 

1951 De Streyenvissers 2011
10 december 2011 was het zover, de viering van het 60 jarig bestaan van H.S.V. De Streyenvissers, de feestcommissie had zijn uiterste best gedaan om het de leden naar de zin te maken. De vereniging heeft nog twee leden vanaf het 1e uur te weten, André Vleghels mede oprichter, 39 jaar voorzitter en sinds 1991 Erevoorzitter van de vereniging en Arnold Jurgers ook hij bekleed al 45 jaar een bestuursfunctie binnen de vereniging.
Reden genoeg om beide leden extra in het zonnetje te zetten, helaas moest André Vleghels wegens privé omstandigheden verstek laten gaan. Dhr. Wil van Gils van Sportvisserij Zuidwest Nederland was aanwezig om de jubilarissen eens extra te belichten, hij had voor de jubilarissen de Zilveren Federatiespeld bij. Dhr. Van Gils sprak mooie woorden uit over de inzet die Nol al zoveel jaren doet voor de vereniging maar ook voor de hengelsport in zijn totaliteit en dan voornamelijk voor de jeugdige vissertjes, zij zijn de toekomst voor de hengelsport.
André heeft de speld op de ALV van 8 januari 2012 in ontvangst mogen nemen van onze voorzitter. Op de foto de twee jubilarissen met hun welverdiende speld.

 

de twee jubilarissen

 

 

 


Gelegen 2 km ZO van Poortvliet, rond de wegen Strijenseweg / Havenweg / Van der Slikkeweg / Scheldestraat / Onder de Zeedijk / Strijensepad.
ligt het plaatsje Strijenham,
Strijenham is een voormalige heerlijkheid, ontstaan aan de monding van de Striene, welk water de verbinding vormde tussen Schelde en Maas.
Buurtschap Strijenham onder de rook van Poortvliet, naast de geparkeerde fiets recht in het midden van de foto, was het cafeetje van Stiena en Johannus Hartog gevestigd.
Na een dagje vissen kwamen de oprichters van weleer André Vleghels en wijlen Jac Jurgers Sr. elkaar tegen, samen met Johannus Hartog zijn daar de fundamenten gelegd voor de vereniging die in 2011 haar 60 jarig bestaan vieren
De Streyenvissers.

 

streyen
Eendrachtbode 18 mei 1956
Naar het hengelconcours

 

Strijenham
De verwachting dat voor het grote internationale zeehengelconcours dat tweede Pinksterdag
a. s. van half twaalf tot 3.00 uur in de omgeving van de Strijenhamse zeedijk wordt gehouden
( hierover hebben we eerder uitvoering geschreven) grote belangstelling zou bestaan is niet beschaamd geworden.
Het blijkt uit de 480 inschrijvers, dat er voor deze sport bij alle rang en stand belangstelling is. Er zijn deelnemers professoren, doktoren, advocaten, evengoed ambachtslieden, arbeiders, militairen, H.B.S.ers enz. Behalve de 480 ingeschrevenen kwam er nog toezegging dat een groep van 70 Belgen voornemens is mee te doen.
Overigens komen ze van alle kanten uit ons land, van Wildervank en Enkhuizen, van Limburg en Utrecht, van Zeeland en Zuid Holland.
Door de initiatiefnemers is het enorm voorbereidend werk tot een goed eind gebracht. Als aas zijn er straks 3000 zeepieren beschikbaar plus de nodige zagers en bliek.
Op iedere 5 deelnemers staat een controleur, want het gaat er om dat de prijzen na afloop op eerlijke wijze worden toegekend. Wie zal er de meeste vis ( aan gewicht) ophalen?
Talrijk zijn de beschikbaar gestelde prijzen van gemeentebesturen, verenigingen, organisaties en particulieren. De wedstrijd duurt dus van half twaalf tot drie uur, waarna omstreeks 5 uur in het veilinggebouw te Tholen de prijsuitreiking zal plaatsvinden.
In verband met het internationale karakter van deze wedstrijd is aan de Commissaris der Koningin in Zeeland gevraagd de prijzen uit te reiken.
Het is bij het opmaken van dit bericht nog niet bekend of hij daartoe gelegenheid heeft.
Verder zullen ook de burgemeesters van eilandgemeenten prijzen uitreiken. Het woord zal o. m. gevoerd worden door de bekende sporthengelaar Jurgers uit Bergen op Zoom, terwijl ir. Geuze de Franse deelnemers zal toespreken.
Het ligt in de bedoeling om aansluitend op de trein van 8.30 uur in Bergen op Zoom een rechtstreekse Busdienst naar Strijen te laten lopen, waartoe de nodige bussen zijn gereserveerd. Verder wordt een pendelbusdienst vanaf Tholen naar Strijen onderhouden.
Tussen afloop van de wedstrijd 3 uur en de prijsuitreiking omstreeks 5 uur n.m wordt door muziekvereniging Concordia van Borgvliet een concert gegeven. Het organiserend comité verzoekt inwoners de vlag uit te hangen om mede hierdoor dit internationale zeehengelconcours op te vrolijken.
Dat er uiteraard op prachtig Pinksterweer wordt gehoopt is logisch niet alleen de wens van de zeehengelaars.
Kopie artikel in bezit van archief De Streyenvissers.

 

Nieuws uit 1956

 

Eendrachtbode 13 april 1956

 


Dinsdag 10 april hield het organisatiecomité van H. S. V. De Streyenvissers een persvoorlichting vanwege de 1e Nederlandse Internationale zeehengel wedstrijd, welke gehouden werd op 2e Pinksterdag, 21 mei 1956.
Het organisatiecomité bestaande uit o. a. de heren Jac Jurgers, Johannus Hartog en Bram Baden van de Streyenvissers, hadden de heren Bal en Laban van de Thoolense VVV, G. W. Oskamp voorzitter VVV Zeeland, P. J. J. Jacobs voorzitter VVV Noord Brabant, W. J. van Doorn burgemeester van Poortvliet, D. C. Bouwens burgemeester van St. Maartensdijk en Scherpenisse, de heer C. W. A. Geuze dijkgraaf van Poortvliet, de heer C. van Dalen dijkgraaf van Scherpenisse en een veertigtal sportjournalisten uitgenodigd waaronder hengeldeskundigen van naam.
Het gezelschap had zich verzameld bij de loodsen van de Oestermaatschappij “Bona Fides” om op de “Tholen 12” te stappen om het parcours vanaf het water te aanschouwen. Na een rondvaart langs het parcours hebben een twintigtal journalisten zich gewaagd aan een paar uurtjes hengelen, het resultaat was nog niet om over naar huis te schrijven, maar Kaptein Baaij verzekerde de aanwezigen dat het er 21 mei geheel anders uit zou zien qua visvangsten.

 

Het is zomaar een korte impressie van de redactie, het gehele artikel is te lezen in de Eendrachtbode, 13 april 1956, in het gemeentearchief van Tholen, het archief van De Streyenvissers is in het bezit van een kopij.

klein35jaarbestaan
DE STREYENVISSERS
60 jaar
Dit jaar vieren wij het feit dat 60 jaar geleden de vereniging is opgericht.
De voormannen van die tijd,
Andre Vleghels, Jack Jurgers en Bram Baden hadden toen al een vooruit ziende blik betreffende de zeehengelsport.
Dankzij hun inspanningen zijn wij een vereniging die nog steeds rondom de Zeeuwse wateren vist.
Speciaal is nog te vermelden dat ons erelid Andre Vleghels als laatste van de oprichters in leven is
en wij verwachten zijn aanwezigheid op de feestdag.
De festiviteiten zijn samengevat in een dag die in besloten sfeer zal plaats vinden.
Voorals nog voor alle leden een dikke Proficiat.

 


foto van 40 jarig bestaan van de Streyenvissers

 

40 jaar

 

foto van 50 jarig bestaan van de Streyenvissers

 

50 jaar


 


Het plaatsje Strijenham,

 

 

 


Gelegen 2 km ZO van Poortvliet, rond de wegen Strijenseweg / Havenweg / Van der Slikkeweg / Scheldestraat / Onder de Zeedijk / Strijensepad.
ligt het plaatsje Strijenham,
Strijenham is een voormalige heerlijkheid, ontstaan aan de monding van de Striene, welk water de verbinding vormde tussen Schelde en Maas.
Buurtschap Strijenham onder de rook van Poortvliet, naast de geparkeerde fiets recht in het midden van de foto, was het cafeetje van Stiena en Johannus Hartog gevestigd.
Na een dagje vissen kwamen de oprichters van weleer André Vleghels en wijlen Jac Jurgers Sr. elkaar tegen, samen met Johannus Hartog zijn daar de fundamenten gelegd voor de vereniging die in 2011 haar 60 jarig bestaan vieren
De Streyenvissers.

 


Eendrachtbode 18 mei 1956
Naar het hengelconcours

 


De verwachting dat voor het grote internationale zeehengelconcours dat tweede Pinksterdag
a. s. van half twaalf tot 3.00 uur in de omgeving van de Strijenhamse zeedijk wordt gehouden
( hierover hebben we eerder uitvoering geschreven) grote belangstelling zou bestaan is niet beschaamd geworden.
Het blijkt uit de 480 inschrijvers, dat er voor deze sport bij alle rang en stand belangstelling is. Er zijn deelnemers professoren, doktoren, advocaten, evengoed ambachtslieden, arbeiders, militairen, H.B.S.ers enz. Behalve de 480 ingeschrevenen kwam er nog toezegging dat een groep van 70 Belgen voornemens is mee te doen.
Overigens komen ze van alle kanten uit ons land, van Wildervank en Enkhuizen, van Limburg en Utrecht, van Zeeland en Zuid Holland.
Door de initiatiefnemers is het enorm voorbereidend werk tot een goed eind gebracht. Als aas zijn er straks 3000 zeepieren beschikbaar plus de nodige zagers en bliek.
Op iedere 5 deelnemers staat een controleur, want het gaat er om dat de prijzen na afloop op eerlijke wijze worden toegekend. Wie zal er de meeste vis ( aan gewicht) ophalen?
Talrijk zijn de beschikbaar gestelde prijzen van gemeentebesturen, verenigingen, organisaties en particulieren. De wedstrijd duurt dus van half twaalf tot drie uur, waarna omstreeks 5 uur in het veilinggebouw te Tholen de prijsuitreiking zal plaatsvinden.
In verband met het internationale karakter van deze wedstrijd is aan de Commissaris der Koningin in Zeeland gevraagd de prijzen uit te reiken.
Het is bij het opmaken van dit bericht nog niet bekend of hij daartoe gelegenheid heeft.
Verder zullen ook de burgemeesters van eilandgemeenten prijzen uitreiken. Het woord zal o. m. gevoerd worden door de bekende sporthengelaar Jurgers uit Bergen op Zoom, terwijl ir. Geuze de Franse deelnemers zal toespreken.
Het ligt in de bedoeling om aansluitend op de trein van 8.30 uur in Bergen op Zoom een rechtstreekse Busdienst naar Strijen te laten lopen, waartoe de nodige bussen zijn gereserveerd. Verder wordt een pendelbusdienst vanaf Tholen naar Strijen onderhouden.
Tussen afloop van de wedstrijd 3 uur en de prijsuitreiking omstreeks 5 uur n.m wordt door muziekvereniging Concordia van Borgvliet een concert gegeven. Het organiserend comité verzoekt inwoners de vlag uit te hangen om mede hierdoor dit internationale zeehengelconcours op te vrolijken.
Dat er uiteraard op prachtig Pinksterweer wordt gehoopt is logisch niet alleen de wens van de zeehengelaars.
Kopie artikel in bezit van archief De Streyenvissers.
Nieuws uit 1956
Eendrachtbode 13 april 1956
Dinsdag 10 april hield het organisatiecomité van H. S. V. De Streyenvissers een persvoorlichting vanwege de 1e Nederlandse Internationale zeehengel wedstrijd, welke gehouden werd op 2e Pinksterdag, 21 mei 1956.
Het organisatiecomité bestaande uit o. a. de heren Jac Jurgers, Johannus Hartog en Bram Baden van de Streyenvissers, hadden de heren Bal en Laban van de Thoolense VVV, G. W. Oskamp voorzitter VVV Zeeland, P. J. J. Jacobs voorzitter VVV Noord Brabant, W. J. van Doorn burgemeester van Poortvliet, D. C. Bouwens burgemeester van St. Maartensdijk en Scherpenisse, de heer C. W. A. Geuze dijkgraaf van Poortvliet, de heer C. van Dalen dijkgraaf van Scherpenisse en een veertigtal sportjournalisten uitgenodigd waaronder hengeldeskundigen van naam.
Het gezelschap had zich verzameld bij de loodsen van de Oestermaatschappij “Bona Fides” om op de “Tholen 12” te stappen om het parcours vanaf het water te aanschouwen. Na een rondvaart langs het parcours hebben een twintigtal journalisten zich gewaagd aan een paar uurtjes hengelen, het resultaat was nog niet om over naar huis te schrijven, maar Kaptein Baaij verzekerde de aanwezigen dat het er 21 mei geheel anders uit zou zien qua visvangsten.

 

Het is zomaar een korte impressie van de redactie, het gehele artikel is te lezen in de Eendrachtbode, 13 april 1956, in het gemeentearchief van Tholen, het archief van De Streyenvissers is in het bezit van een kopij.
aan een afbeelding van deze kopie wordt gewerkt

 

Bent u in bezit bezit van foto’s en nieuwsberichten van de streyenvissers het liefst gedigitaliseerd
dan kunt u contact opnemen met de visclub onder het tabblad
Het Bestuur
namens ons alle bedankt!